Az útikönyvek hazugsága szerint a másfél méter magas papucscsőrű madár (Balaeniceps rex) Közép-Kelet-Afrika mocsaraiban él, és Észak-Ugandában valamint Kelet-Ruandában meg is lehet figyelni a természetben. Úgyhogy elvileg látni fogunk ilyet. Ja, persze.

A lenyűgöző küllemű madár latin neve egyébként tényleg azt jelenti, hogy bálnafejkirály. Angolul shoebillnek, azaz cipőcsőrnek hívják. Micsoda bugi lehetett a világ rendszertanászainak szobáiban, amikor el kellett nevezni ezt a tollas kacsacsőrű emlőst!

Fotó: pelican (← tényleg)