A Holt-tengertől a Nílus forrásáig

A dél-szudáni kosaras, aki tényleg az égig ért

A Dél-Szudánban élő dinkák a legmagasabb emberek a világon, és közülük is talán a legmagasabb Manute Bol volt, az NBA 231 centis centere. Így a medencében lebegve úgy néz ki, mint ha valami tök más bolygóról érkezett volna.

Bol holtversenyben a legmagasabb ember, aki valaha az NBA-ben játszott, két centivel még a kínai égimeszelőt, Jao Minget is túlnőtte. A mai Szudán–Dél-Szudán-határ déli oldalán született, fiatalon még focizott, aztán hamar átnyergelt a kosárlabdára, majd egy amerikai edző kivitte magával. 1985-ben válogatta be az NBA-be a Washington Bullets, tízéves karrierje során négy csapatban is megfordult.

Advertisement

Különösebben nem volt jó játékos, de blokkolásban a mai napig alig akadt párja. Meccsenkénti 3,34-es átlagával csak a nála hét centivel alacsonyabb Mark Eaton tudta megelőzni az örökranglistán. Bol 80 kiló volt, amikor Amerikába került – én 43 centivel vagyok alacsonyabb és 4–5 kilóval könnyebb, és még nekem is azt mondják folyton, hogy eszel rendesen? –, ami nem igazán volt elég ahhoz, hogy állja a sarat a profi meccseken, de kilencvenegy-két kilónál sose lett nehezebb. Idővel hárompontosokat is megtanult dobni, voltak meccsek, amikor csak úgy szórta őket.

Bol minden beszámoló szerint állati aranyos, kedves ember volt. Ahhoz képest, hogy egy isten háta mögötti faluban nőtt fel, valahol az afrikai szavannán, tájékozott volt a világ dolgaiban. Nagy barátja, Charles Barkley, ezt mondta róla a Sports Illustrated 1990-es portréjában:

Megmondom, mi van – szívesen élnék egy olyan világban, ahol mindenki egy Manute Bol. Okos. New York Times-t olvas. Egy csomó mindenről képben van. Nem az a csávó, aki csak kosarazni tud. A kosárlabda egy százaléka csak az életének. Tudod miről beszélt a minap? A tejről. Azt mondta, frissen fejt tejen nőtt fel. Ő maga fejte. A tejet. Azt mondja: „Charlie, mi ez a csökkentett zsírtartalmú tej, mi ez a kétszázalékos tej, mi ez a sok ilyen-olyan tej? A tehenek nem adnak csökkentett zsírtartalmú tejet. Nem kéne ezt innunk.” Hát nem tudom. Lehet, hogy tud valamit.

Advertisement

Az óriási dinka a dél-szudáni szemmel krőzusi NBA-s pénzét, 3–4 millió dollárt, az utolsó fillérig visszacsorgatta szülőhazájába. Alapítványokat pénzelt, gyerekek iskoláztatását finanszírozta, annyira nem költött magára, hogy 2004-ben, amikor taxiban utazva súlyos autóbalesetet szenvedett, alig tudta állni kórházi számláit, még biztosítása sem volt.

Borzasztó fiatalon, 47 évesen halt meg, akut veseelégtelenségben, óriási koporsóját a washingtoni National Cathedralban ravatalozták fel, majd szülőfalujában, a dél-szudáni Turaleiben temették el.

Advertisement

Fia, Bol Bol, szintén nem egy törpe:

Share This Story