A legt√∂bb d√∂nt√©s√ľnkre ut√≥lag nem eml√©ksz√ľnk, illetve nem tudjuk egy meghat√°rozott momentumhoz k√∂tni. De vannak azok a m√°gikus pillanatok, amikor nemcsak eld√∂nt√ľnk valamit, de √©rezz√ľk, hogy erre a m√°sodpercre eg√©sz √©let√ľnkben eml√©kezni fogunk.

Huszonnyolc √≥r√°t t√∂lt√∂tt√ľnk egy pokolian zs√ļfolt √©s forr√≥ haj√≥n. Kik√∂t√∂tt√ľnk, az agyontapos√°st√≥l rettegve elverekedt√ľk magunkat a kij√°ratig, mik√∂zben csontv√°zz√° aszott, ezer√©ves szud√°ni n√©nik √©s morcos egyiptomi kereskedŇĎk a c√≥km√≥kjaikkal a fej√ľk√∂n tolakodtak, majd a haj√≥pall√≥ra l√©pve egy szud√°ni v√°mtisztviselŇĎ √ľv√∂ltve elkezdett minket visszafel√© tolni a t√∂megbe. Egy pap√≠rt elfelejtett√ľnk kit√∂lteni. Illetve a francokat felejtett√ľl el, h√°rom √≥r√°val kor√°bban, k√©t hasmen√©s k√∂z√∂tt m√°r kit√∂lt√∂ttem egy bel√©p√©si nyilatkozatot, a szok√°sos idi√≥ta k√©rd√©sekkel (c√≠m Szud√°nban: Hotel Intercontinental) , m√©g r√° is k√©rdeztem, hogy akkor ennyi, mehet√ľnk Szud√°nba Isten h√≠r√©vel. Meg is nyugtatott a hat√°rŇĎr, igen, ennyi, pecs√©t, mosoly, welcome to Sudan. Term√©szetesen a hat√°rŇĎr√∂k nem kommunik√°lnak a v√°mosokkal, √©s a haj√≥n senki sem veszi a f√°radts√°got, hogy kisz√°ll√°s elŇĎtt k√∂z√∂lje veled, egy majdnem teljesen ugyanolyan pap√≠rt a l√©lekvesztŇĎ egy teljesen m√°sik, jel√∂letlen f√ľlk√©j√©ben m√©g ki kell t√∂lteni. Pecs√©t, mosoly, welcome to Sudan m√°sodszorra.

T√°borunk ki√©p√≠tve. Csod√°latos, szellŇĎs utaz√°s lesz.

Sz√≥val ebben a pillanatban, ott a haj√≥pall√≥n √©rett meg valami d√∂nt√©sf√©le a fejemben: 32 √©vesen eleget utazgattam √©n m√°r a vil√°g segglyukain, lehet hogy √©rdemes lenne Norv√©giai fjordjaiban vagy Argent√≠na marhas√ľltjeiben gy√∂ny√∂rk√∂dn√∂m egy darabig, mielŇĎtt eszembe jut, hogy meg k√©ne n√©zni Lib√©ri√°t vagy Haitit. Lill√°t sem akarom √©n kitenni ennek, ink√°bb menj√ľnk el biciklizni Izlandra.

Advertisement

Kezd fogyni a hely, de szerencs√©re perceken bel√ľl indulunk.

Lenyomtam √©n kem√©nyebbnek sz√°m√≠t√≥ utaz√°sokat: egyszer h√©t √©jszak√°t t√∂lt√∂ttem egy orosz szem√©lyvonaton, egy √©vvel kor√°bban meg elfogyott a p√©nzem, ez√©rt p√°r √≥r√°s √°tsz√°ll√°sokkal, meg√°ll√°s n√©lk√ľl hazabuszoztam Buda√∂rsig az afg√°n ‚Äď ir√°ni hat√°rr√≥l 80 √≥ra alatt, de soha √©letemben nem volt egyetlen utaz√°s sem annyira embertelen, mint az Egyiptom √©s Szud√°n k√∂z√∂tt k√∂zlekedŇĎ komp. Azt hittem, megbomlik az elm√©m. Enn√©l m√©g az is jobb volt, amikor az eritreai Assz√°b √©s Masszava k√∂z√∂tti, hetente k√∂zlekedŇĎ buszj√°ratra egyszerre p√°ly√°ztam k√©tezer, aznap szabads√°golt katon√°val. A k√©tezerbŇĎl k√©tsz√°z fel is sz√°llt, hat √≥ra ut√°n kegyesen megengedt√©k, hogy a t√©rdeimet eg√©szen bizarrul felh√ļzva le√ľljek egy p√≥tker√©kre. Term√©szetesen tudom, hogy ez a legut√≥bbi szenved√©st√∂rt√©net is egy szimpla utaz√≥s sztoriv√° fog jegecesedni sz√©p lassan, √©s sajnos elŇĎbb fog eszembe jutni Elef√°ntcsontpart, mint Peru. P√©ld√°ul az√©rt is, mert ki√≠rom magamb√≥l.

Advertisement

V√©gsŇĎ st√°dium. Figyelj√ľk meg a mentŇĎcs√≥nakokat.

Haladjunk szép sorjában.

Reggel kilenckor taxit fogtunk Olivier-vel* √©s f√©l t√≠zre meg is √©rkezt√ľnk a kik√∂tŇĎbe. A k√©t orsz√°g n√©h√°ny ezer n√©gyzetkilom√©ter kŇĎsivatagon olyan pomp√°san elvitatkozik, hogy hi√°ba van mindk√©t oldalon ki√©p√≠tve a t√∂k√©letes aszfalt√ļt, a hat√°r√°tl√©p√©s egyetlen m√≥dja a hetente k√∂zlekedŇĎ komp. Nincs m√°s v√°laszt√°s. Ezt az √ľzemeltetŇĎk is tudj√°k. Vissza is √©lnek vele.

Advertisement

Az egyiptomi munkan√©lk√ľlis√©g ellenes akci√≥tervet m√©g a n√©psz√°ml√°l√°s k√©zi feldolgoz√°sa mellett kardoskod√≥ magyar korm√°nyhivatalnok is megirigyeln√© (eml√©ksz√ľnk m√©g, ugye: "a k√©zi r√∂gz√≠t√©s a munkahely teremt√©s szempontj√°b√≥l jelenthet elŇĎny√∂sebb megold√°st"). Mire eljutottunk a haj√≥ig, addig a k√∂vetkezŇĎ dolgok t√∂rt√©ntek: sorban √°ll√°s; rendezgetŇĎ emberek; beengedŇĎ ember; pecs√©tel√©s egy k√ľl√∂n fecnire; fizet√©s; a pecs√©tes fecni ellenŇĎrz√©se; m√©g egyszer a pecs√©tes fecni ellenŇĎrz√©se; a Lill√°nak m√©g egyszer a pecs√©tes fecni ellenŇĎrz√©se; √ļjabb sor rendezgetŇĎ emberekkel a csomagok m√°zs√°l√°s√°ra; egyiptomi kil√©p√©si pap√≠rt osztogat√≥ b√°csi; a pap√≠rt osztogat√≥ b√°csira a figyelmet felh√≠v√≥ fiatalember; k√©t egyiptomi font (66 forint) √©rt√©kben illet√©kb√©lyeget felnyal√≥ rendŇĎr; illet√©kb√©lyeget ellenŇĎrzŇĎ ember; kil√©p√©si pap√≠rt ellenŇĎrzŇĎ ember; v√°mos; √©ppen szabad v√°mosra a figyelmet felh√≠v√≥ hivatalos szerv; v√°mosok mellett integetŇĎ ember; hat√°rŇĎr; az ember, aki az √ļtlev√©lbe pecs√©tel√©s ut√°n a hat√°rŇĎr √°ltal eldobott pap√≠rfecnit √∂sszegyŇĪjti egy kos√°rba; pap√≠rt √©s illet√©kb√©lyeget √ļjb√≥l ellenŇĎrzŇĎ ember; a kompjegyet ellenŇĎrzŇĎ ember; a kompjegybŇĎl a k√∂z√©psŇĎ oldalt kit√©pŇĎ ember; az utols√≥ lapot a kompjegybŇĎl kit√©pŇĎ √©s cser√©be egy viseltes mŇĪanyagk√°rty√°t lelkes ‚ÄěFOOD‚ÄĚ felki√°lt√°ssal a kezedbe nyom√≥ fiatalember; az ember, aki ellenŇĎrzi, hogy a kompjegybŇĎl mind az utols√≥, mind a k√∂z√©psŇĎ lap ki van-e t√©pve; majd v√©g√ľl az ember, aki ellenŇĎrzi, hogy melyik oszt√°lyra sz√≥l a jegyed.

Advertisement

Lilla a kis kuck√≥nkban, a b√©ke √©s nyugalom egyetlen, elviselhetetlen√ľl forr√≥ sziget√©n.

11:30-ra fel is jutottunk a haj√≥ra, felment√ľnk a fed√©lzetre √©s ki√©p√≠tett√ľk a t√°borunkat. K√∂vetve a helyiek tan√°csait, a h√°tizs√°kjainkb√≥l hat√°rkijel√∂lŇĎ akad√°lyokat k√©pezt√ľnk, a fej√ľnk f√∂l√© meg az asszu√°ni piacon v√°s√°rolt durva dar√≥ck√∂t√©llel kifesz√≠tett√ľk a lepedŇĎnket, hogy √°rny√©kban tudjunk √ľld√∂g√©lni-hever√©szni. A kik√∂tŇĎben l√°tott, elk√©pesztŇĎ mennyis√©gŇĪ cucc miatt k√©ts√©geim voltak, hogy az ekkor hallott, kettŇĎ √≥r√°s indul√°st tartani fogjuk-e. N√©gykor megnyugtattak, hogy perceken bel√ľl indulunk. Este h√©tkor indultunk el, miut√°n annyira telepakolt√°k a haj√≥t, hogy azon m√©g a rutinos arab kereskedŇĎk is meglepŇĎdtek. √Āll√≠t√≥lag k√©t-h√°rom tehersz√°ll√≠t√≥ usz√°ly szokott egyszerre indulni a szem√©lysz√°ll√≠t√≥ komppal, de mivel jelenleg csak egy volt √ľzemk√©pes, ez√©rt majdnem az √∂sszes cuccot felhordt√°k a haj√≥ra. Eleinte csak a fed√©lzetet t√∂lt√∂tt√©k meg, majd a fed√©lzeten kihagyott k√∂zlekedŇĎfolyos√≥kat, majd a mentŇĎcs√≥nakokat (n√©h√°ny, oda m√°r bevackolt helyi legnagyobb b√°nat√°ra), majd mindenre hordtak m√©g k√©t r√©teget, majd v√©g√ľl felt√∂lt√∂tt√©k a haj√≥ belsej√©t is, bele√©rtve egyes mell√©khelys√©geket is. L√©nyeg√©ben nem lehetett k√∂zlekedni. √Čs mi m√©g roppant szerencs√©sek voltunk, mert a pakol√°sz√°s legelej√©n egy szud√°ni kereskedŇĎ hatalmas falat emelt el√©nk a k√≠nai turmixg√©peket tartalmaz√≥ kartondobozaib√≥l, √≠gy a mi h√°rmas hely√ľnk a sarokban a legk√©nyelmesebb fekvŇĎhely lehetett az eg√©sz haj√≥n. √Ėtkor, m√©g a berakod√°s elej√©n (√©n ekkor harmadszorra hittem azt, hogy enn√©l t√∂bb csomag nem f√©r fel ide) lek√ļsztunk pisilni √©s kaj√°lni, hogy elker√ľlj√ľk a ramad√°n aznapi lez√°rultakor v√°rhat√≥ ŇĎr√ľletet. A kaja eg√©sz j√≥ volt. Eg√©sz m√°snap fostam. A k√∂r√ľlm√©nyeket ismerve nem a legjobbkor j√∂tt r√°m a betegs√©g.

Advertisement

Az egyetlen, mŇĪk√∂dŇĎk√©pes usz√°ly. Ezt is milyen profin megrakt√°k.

Szerencs√©re mire elŇĎsz√∂r kellett rohannom a v√©c√©re, addigra m√°r √∂sszebar√°tkoztam a kapit√°nnyal, √≠gy nem kellett mindenen √°tm√°sznom, mert a parancsnoki f√ľlk√©bŇĎl egyenesen le lehetett jutni az elsŇĎoszt√°ly√ļ utasok toalettj√©be. Gyakran csak a szalemalajk√ļm k√∂sz√∂nt√©semn√©l is gyorsabb, tovasuhan√≥ √°rny√©komat l√°tt√°k a h√≠don.

Advertisement

Az √©jszaka ellenben pomp√°san telt, m√°r amennyiben egy ac√©llapra ter√≠tett v√©kony polifoamr√©tegen pomp√°san telhet, mindenesetre mindh√°rman aludtunk. B√°r a Mohammed nevŇĪ haverj√°t √ľv√∂lt√∂zve keresŇĎ kuf√°rt sz√≠vesen behaj√≠tottam volna a N√≠lusba. K√ľl√∂n√∂sk√©pp, hogy az √∂sszes Mohammed √ľv√∂ltve adta tudt√°ra, hogy egy m√°sik Mohammedet keres.

Advertisement

Lill√°nak mindene f√°jt reggel. Nekem folyamatosan hasmen√©sem volt. Reggel nyolckor m√°r tŇĪz√∂tt a nap. M√©g nagyon messze voltunk. A hozz√°nk csap√≥dott d√©l-afrikai motoros** GPS-e szerint 3 √≥r√°nyira voltunk Wadi Half√°t√≥l. √Ėt √≥r√°val k√©sŇĎbb meg√°llap√≠tottuk, hogy ez egy nagyon magabiztos becsl√©s volt. KettŇĎkor kik√∂t√∂tt√ľnk, egy teljesen koordin√°latlan √©s fejetlen t√ľleked√©sben egyszerre indult meg mindenki az egyetlen, egy ember sz√©les kij√°rat fel√©, majd innen ford√≠tott vissza a szud√°ni v√°mos. Annyira elegem lett, hogy elm√ļlt a fos√°som, h√°traarcot vettem √©s a velem szemben nyomakod√≥ szud√°niak sz√°zait semmibe v√©ve felt√ľlekedtem a v√°mosokhoz. Itt l√°ttam √©letem elsŇĎ szeg√©ny Sza√ļd-ar√°biai f√©rfij√°t! A szud√°niak sem √©rtett√©k, hogy ez mi√©rt nem rep√ľl. Sokkal jobban meg voltak d√∂bbenve rajta, mint a magyar ‚Äď kanadai h√°rmason, a d√©l-afrikai motoroson, vagy a h√©t (!) k√≠nai h√°tizs√°kos turist√°n. Rajtunk k√≠v√ľl nem volt idegen a haj√≥n.

Advertisement

A fedélközben is szudán a buli.

Sz√≥val ha legk√∂zelebb a fejembe veszem, hogy csak az utaz√°s kedv√©√©rt ne rep√ľlŇĎre, hanem valami obsk√ļrus j√°rmŇĪre sz√°lljak, akkor ezt a blogposztot v√©ss√©tek cementlapokra √©s ezzel verj√©tek a fejemet, am√≠g meg nem gondolom. Ugyanitt k√©rek eln√©z√©st Varga Lill√°t√≥l, eszembe nem jutott, hogy ez a komp ennyire kem√©ny lesz. Csod√°latos az a nyugalom √©s ir√≥nia, ahogy ezt az eg√©szet viselte. EgyelŇĎre csak a kart√ļmi √ļsz√≥medenc√©kre √©s indiai √©ttermekre tudunk gondolni. Illetve az indiai √©ttermekre csak egyik√ľnk, a m√°sikunk rem√©li, hogy kev√©sb√© lesznek renyh√©k a belei.

Advertisement

* A quebeci Olivier soha sem mondan√° azt, hogy Kanad√°b√≥l sz√°rmazik, de nem ez√©rt √©rdekes figura, hanem mert olyan sztorijai vannak, hogy ‚Äě√©s akkor √°tmentem T√°dzsikiszt√°nb√≥l Kasgh√°rba, ott vettem egy √∂tsebess√©ges k√≠nai biciklit √©s letekertem vele a pakiszt√°ni Pesawarig, ott t√ļr√°zgattam Pakiszt√°n t√∂rzsi ter√ľletein, am√≠g meg nem pr√≥b√°lt megerŇĎszakolni egy mudzsahid, majd √°tmentem h√°rom h√©tre Afganiszt√°nba gyalogolni‚ÄĚ, vagy ‚Äělehet venni ilyen nagyon r√©szletes domborzati t√©rk√©peket az addisz ababai katonai hivatalban, sz√≥val kin√©ztem egy tavat, amirŇĎl semmit sem √≠rnak az interneten, a legk√∂zelebbi t√∂megk√∂zleked√©s 25 kilom√©terre vitt, √©s ott gyalogoltam k√©t hetet.‚ÄĚ

** A d√©l-afrikai Ryan nyolc h√≥napos afrikai k√∂r√ļton van, elindult Johannesburgb√≥l, hogy Afrika nyugati partj√°n felmotorozzon, majd egy r√∂vid eur√≥pai √∂r√∂mmotoroz√°s ut√°n a kelet parton hazamenjen. Ut√°lja Eur√≥p√°t, mert t√ļl dr√°ga, ut√°lja Afrik√°t, mert t√ļl f√°raszt√≥.