AlapvetŇĎen egy 14 √≥r√°s vonat√ļt egyik√ľnknek sem tud sok √ļjat mutatni, de ha 6 √≥r√°n kereszt√ľl √°llni kell √©s csak naplemente ut√°n lehet kaj√°lni, akkor az√©rt igen.

Az elsŇĎ egyiptomi vasutat m√©g a Szuezi-csatorna √°tad√°sa elŇĎtt √©p√≠tett√©k, 1854-ben, alig 8 √©vvel a Budapest - V√°c vonal √°tad√°sa ut√°n. Sz√°z√∂tven √©vvel k√©sŇĎbb eg√©sz Egyiptomot beh√°l√≥zza a vas√ļt , de az√©rt nem v√©letlen, hogy hossz√ļ- √©s r√∂vid t√°von egyar√°nt mindenki buszokkal k√∂zlekedik szinte mindenhova. Az egyetlen √ļtvonal, ahol a vas√ļt versenyk√©pes, az a Kair√≥ - Asszu√°n viszonylat. 12-16 √≥r√°s menetidŇĎ, N√≠lus-v√∂lgye, megmŇĪvelt f√∂ldek mindk√©t oldalon; term√©szetesen a vasutat v√°lasztottuk.

A gond ott kezdŇĎdik, hogy Egyiptom egy mocskosul korrupt orsz√°g, ez√©rt a kair√≥i Ramszes-p√°lyaudvaron az √∂sszes jegy√°rus mam√°t kil√≥ra megv√°s√°rolta mag√°nak a szuperdr√°ga √©jszakai h√°l√≥kocsikat √ľzemeltetŇĎ priv√°t c√©g. Ha az ember turistak√©nt jegyet szeretne venni, akkor mindenf√©le nevets√©ges police-security okokra hivatkozva terelik a mag√°nc√©g saj√°t jegykiad√≥ ablakai el√©, √©s semmi sz√≠n alatt nem adnak el neki jegyeket az √°llami vonatokra. A jegy √°ra az √©jszakai vonatra 420 egyiptomi font (60$). Szabadrabl√°s. Plusz mi nappal akartunk vonatozni, l√°tni akartuk a t√°jat. Nem maradt m√°s v√°laszt√°sunk, mint felsz√°llni az Egyiptomi √Āllamvasutak 980. sz√°m√ļ expresszvonat√°ra reggel nyolckor, jegy n√©lk√ľl. Nem is volt semmi baj, sz√©pen helyet fogaltunk az elsŇĎoszt√°ly√ļ f√ľlk√©ben, a kalauzt√≥l meg is vett√ľk a jegyeket (120 egyiptomi font, 17$), majd 20 perc m√ļlva el is √©rt√ľk Giza √°llom√°st, ahol fel√°ll√≠tott minket egy helyjeggyel rendelkezŇĎ egyiptomi csal√°d, √©s a k√∂vetkezŇĎ hat √≥r√°ban hol volt hely√ľnk, hol nem. Ink√°bb nem. Szerencs√©re egy lesz√°ll√≥ csal√°d a v√©g√©n √°tpasszolta nek√ľnk az Asszu√°nig sz√≥l√≥ helyjegy√©t. Kider√ľlt, hogy a helyiek is sz√≠vnak a rendszerrel, mert jegy√ľz√©rek v√°s√°rolj√°k fel a helyjegyeket √©s sokszoros √°ron k√≠n√°lj√°k az √°llom√°sok k√∂rny√©k√©n.

Advertisement

InnentŇĎl kezdve minden remek volt, n√©ha feltŇĪnt a N√≠lus, z√∂ld, v√≠zzel el√°rasztott vagy folyamatosan √∂nt√∂z√∂tt f√∂ldeken sz√°ntottak √∂kr√∂kkel, szam√°rkord√©k √©s h√°romkerekŇĪ tuktukok. A nap m√©g le sem ment, amikor az √©ttermi kocsi alkalmazottja felvette a vacsora rendel√©seket, √©s abban a m√°sodpercben, amint v√©get √©rt aznapra a ramad√°n, megjelent kaj√°kkal. Beindult a buli a vagonban, mindenki k√∂rbeadott minden kaj√°t √©s pi√°t ami n√°la volt √©s pippantak a cigik.

Advertisement

A lényeg, hogy ki lehet cselezni a korrupt egyiptomi rendszert, csak akarni kell.