Vasútbuzik vagyunk mindketten. Vasútbuzinak lenni Jordániában jó, bár a szíriai polgárháború előtt még jobb lehetett. Bónusz COOL GÉPKÉPGALÉRIA.

Én egyszer össze is írtam a 15 kedvenc vasutazásomat (második rész), és Lilla is hatalmas rajongó. Így adott volt, hogy felkeressük a Közel-Kelet egyik egyik legérdekesebb vasútvonalának ammáni állomásépületét, hátha maradt valami látnivaló. Maradt.

A Hejaz vasutat a török szultán kezdte el kiépíteni 1900-ban. Békeidőben mekkai zarándokokat szállított az akkor Ottomán kézen lévő Medinába (és a tervek szerint Mekkába, de az első világháború és a fellángoló arab nacionalizmus keresztbe tett a terveknek). A szultánság legdélebben fekvő vasúti csomópontjából, Damaszkuszból kezdték és 1908-ban érték el Medinát. Persze a katonai szempontok miatt haladt ennyire flottul az építkezés, akárcsak a baghdadi vasút kiépítése.

Advertisement

A lényeg, hogy egészen a polgárháború kitöréséig az 1950-es években gyártott gőzmozdonyok húzták az 1900-as évekból ittmaradt kocsikat. Az ammani állomáson a mai napig becsületesen szervizelik ezeket a régi gépeket, és amennyire meg tudtuk állapítani, rendszeresen be is indítják őket. Egyszóval szuper móka kibuszozni-taxizni az állomásra és csak úgy járkálni a régi gépek között.

Advertisement

Végezetül egy COOL képválogatás a nabataea.net oldalról. A képek 1902 és 1960 között készültek.

Advertisement

COOL hídépítő mérnökök.

Advertisement

Sok helyen ki kellett cserélni a fa talpfákat vasra, mert a COOL helyiek megörültek a ritka sivatagi tüzelőnek.

Advertisement

Bazmeg Józsi, ez mindjárt felborul. Jóvan, mindjárt lejövök, csak még kitolom instagramra.

Advertisement

Eldönthetetlen, hogy Mr. Arister vagy Mr. Foad a COOLabb pasy.

Advertisement

COOLabbak vagyunk, mint a szuezi válság.

Advertisement

Egy rejtélyes - minden bizonnyal brit - férfi, valamikor a két világháború között, nagyszerű szafariszerelésben, egy motorbiciklivel működtetett hajtányon, két vadászpuskával, rengeteg lőszerrel és egy üveg piával. COOL

Advertisement

Mr. Aziz, a COOL List 1985 első helyezettje.

Advertisement

Lilla és az ingzsebben csücsülő süni csak ugatja a COOLságot.

Egyedül ez hiányzott: