Az √©dess√©g√©rt rajong√≥k kedv√©√©rt: itt cukorral k√©sz√ľl a k√≥la! Az √©rdekess√©g√©rt rajong√≥k kedv√©√©rt: a Szud√°nt s√ļjt√≥ amerikai szankci√≥k miatt tilos export√°lni a helyi term√©keket, p√©ld√°ul az itt k√©sz√ľlt k√≥l√°t.

A bizarr √©rdekess√©gek√©rt rajong√≥k kedv√©√©rt: Szud√°nban termelik a vil√°g gumiar√°bikum√°nak fel√©t. A gumiar√°bikum - r√©gies nev√©n arabm√©zga - az a term√©szetes ragaszt√≥szerŇĪ anyag, amelyik n√©lk√ľl se sz√©nsavas √ľd√≠tŇĎ, se m√°lyvacukor, se p√°r egy√©b √©dess√©gf√©le nem k√©sz√ľlhet. Ironikus m√≥don ha az amerikai korm√°ny √°ltal szankci√≥kkal s√ļjtott Szud√°n korm√°nya le√°ll√≠tan√° a vil√°gpiac egyesek szerint fel√©t, m√°sok szerint 70%-√°t jelentŇĎ gumiar√°bikum-exportot, akkor a glob√°lis kapitalizmus olyan ikonikus term√©kei v√°ln√°nak sokkal dr√°g√°bb√°, mint a Coca-Cola vagy az M&M's.

Ezt mindenki nagyon j√≥l tudja, ez√©rt a Pepsi √©s a Coca k√∂z√∂sen lobbiztak a szankci√≥k bevezet√©se elŇĎtt, hogy a gumiar√°bikum semmik√©pp ne ker√ľlj√∂n fel a list√°ra, annak ellen√©re se, hogy egyfelŇĎl a szud√°ni √°llami monop√≥lium kontroll√°lja a piacot, illetve Oszama Bin Ladennek is jelentŇĎs √©rdekelts√©gei voltak a szud√°ni gumiar√°bikum-bizniszben 1996-os kiutas√≠t√°sa elŇĎtt.

Advertisement

A gumiar√°bikum-termel√©s √©s feldolgoz√°s k√∂zpontja Kordof√°n √°llam, illetve annak fŇĎv√°rosa, El-Obeid. Sajnos most nem fogunk eljutni oda, pedig Olivier szerint az onnan indul√≥ √ļt a Nuba-hegys√©gbe gy√∂ny√∂rŇĪ. M√°r csak az√©rt sem √©rdemes most oda utazni, mert a fŇĎleg D√°rf√ļrban aktiv Justice and Equality l√°zad√≥ szervezet nem olyan r√©gen a v√°ros elfoglal√°s√°val fenyegetett. Senki sem tudja, hogy mi lesz a gumiar√°bikum-exporttal - √©s persze a mindennapi, betevŇĎ k√≥l√°nkkal -, ha El-Obeid elesik.

Teh√°t jelenleg az a helyzet, hogy Szud√°n a gumiar√°bikumon k√≠v√ľl semmit sem export√°lhat Amerik√°ba vagy Eur√≥p√°ba. M√©g a saj√°t k√≥l√°j√°t sem. Furcsa, nem?