A Holt-tengertől a Nílus forrásáig
A Holt-tengertől a Nílus forrásáig
Illustration for article titled Arabmézga: majdnem minden korty kólában van egy kis Szudán

Az édességért rajongók kedvéért: itt cukorral készül a kóla! Az érdekességért rajongók kedvéért: a Szudánt sújtó amerikai szankciók miatt tilos exportálni a helyi termékeket, például az itt készült kólát.

Advertisement

A bizarr érdekességekért rajongók kedvéért: Szudánban termelik a világ gumiarábikumának felét. A gumiarábikum - régies nevén arabmézga - az a természetes ragasztószerű anyag, amelyik nélkül se szénsavas üdítő, se mályvacukor, se pár egyéb édességféle nem készülhet. Ironikus módon ha az amerikai kormány által szankciókkal sújtott Szudán kormánya leállítaná a világpiac egyesek szerint felét, mások szerint 70%-át jelentő gumiarábikum-exportot, akkor a globális kapitalizmus olyan ikonikus termékei válnának sokkal drágábbá, mint a Coca-Cola vagy az M&M's.

Advertisement

Ezt mindenki nagyon jól tudja, ezért a Pepsi és a Coca közösen lobbiztak a szankciók bevezetése előtt, hogy a gumiarábikum semmiképp ne kerüljön fel a listára, annak ellenére se, hogy egyfelől a szudáni állami monopólium kontrollálja a piacot, illetve Oszama Bin Ladennek is jelentős érdekeltségei voltak a szudáni gumiarábikum-bizniszben 1996-os kiutasítása előtt.

A gumiarábikum-termelés és feldolgozás központja Kordofán állam, illetve annak fővárosa, El-Obeid. Sajnos most nem fogunk eljutni oda, pedig Olivier szerint az onnan induló út a Nuba-hegységbe gyönyörű. Már csak azért sem érdemes most oda utazni, mert a főleg Dárfúrban aktiv Justice and Equality lázadó szervezet nem olyan régen a város elfoglalásával fenyegetett. Senki sem tudja, hogy mi lesz a gumiarábikum-exporttal - és persze a mindennapi, betevő kólánkkal -, ha El-Obeid elesik.

Advertisement

Tehát jelenleg az a helyzet, hogy Szudán a gumiarábikumon kívül semmit sem exportálhat Amerikába vagy Európába. Még a saját kóláját sem. Furcsa, nem?

Share This Story

Get our newsletter