A Holt-tengertől a Nílus forrásáig

Boldog születésnapot, Dél-Szudán!

Két éve ezen a napon lett független ország a Szudántól elszakadt Dél-Szudán. A világ újságjai ugyan nem hemzsegnek a világ legfiatalabb országáról szóló cikkektől, de azért született már pár jó, ezekből válogattunk.

Advertisement

Dél-Szudán Kelet-Afrikában van, Szudán, Etiópia, Kenya, Uganda, a Kongó és a Közép-afrikai Köztársaság veszik körül, tengerpartja nincs. A hat magyarországnyi állam határvidék a félsivatagok, a szavannák és a dzsungelek közt, itt van a Fehér-Nílus hatalmas mocsara, a Szudd, több tucat önálló nyelvet beszélő törzs, valamint rengeteg NGO és hatalmas szarvú Ankole-Watusi marha. Magyarul messze a legjobb olvasmány az országról Ferkó mikroblogja, aki január közepén költözött a Fehér-Nílus-parti fővárosba, Dzsubába, és november végéig ott fog lakni.

Hosszabb cikkek az országról és környékéről angolul jelentek eddig meg.

Patrick Symmes: A Wild Country Grows in South Sudan (Outside)

A szerző össze-vissza bóklászott az országban, megmászta a legmagasabb hegyet, a 3187 méter magas Kinyetit, látott négyszáz fős elefántcsordát, beszélgetett érdekes emberekkel, és két hét alatt egy turistával, egy japán nővel találkozott. Ha csak egy cikkre van időd, ezt olvasd el.

Rebecca Hamilton: The wonks who sold Washington on South Sudan (Reuters)

A hetvenes évek végén az Iowa State University doktori programjában két fiatalember találkozott: az amerikai Brian D’Silva és a szudáni John Garang. Az amerikaiból kormánytanácsadó lett, a szudániból pedig a Dél-Szudán függetlenségéért harcoló Sudan People’s Liberation Movement vezetője. Kis csoportjával D’Silva rengeteget tett a dél-szudáni függetlenségért, amit Garang már nem élhetett meg: 2005-ben helikopterbalesetben meghalt. A cikk erről a harmincéves folyamatról szól.

Advertisement

Jon Lee Anderson: A History of Violence (The New Yorker)

Amerika egyik legjobb külpolitikai tudósítójának cikke tavaly júliusból, Dél-Szudán első egy évéről, a Szudán és Dél-Szudán közt azóta tartó határvillongásokról, az egész zűrzavarról. A problémát főleg az okozza, hogy Dél-Szudánnak van olaja, Szudánnak pedig tengerpartja, és nem nagyon tudnak megegyezni. Az elég lehangoló cikket teljes terjedelemben csak a magazin előfizetői olvashatják el, de egy viszonylag részletes kivonat fent van.

Advertisement

Ros Wynne-Jones: Happy Birthday South Sudan? (The Independent)

Szintén tavaly júliusi, az egyéves függetlenség apropóján született cikk, amiben a szerző meglátogatja a független Dél-Szudán első gyermekét, Independent Moses Nunuh-t. Illetve már csak a sírját: az országgal ellentétben Independent nem érte meg első születésnapját, hasmenésben meghalt.

Advertisement

William Langewiesche: Turabi’s Law (The Atlantic)

Amerika legjobb külpolitikai tudósítójának cikke 1994-ből Hasszán al-Turabiról, aki a Szudánt mai napig uraló Omar el-Basír ideológiai tanácsadója volt. A Dél-Szudán elszakadásával kvázi-végződő szudáni polgárháború ekkor még bőven tartott, és ekkoriban költözött Kartúmba a szaúd-arábiai állampolgárságától megfosztott Oszáma bin Láden is.

Advertisement

Susan Sontag: Fascinating Fascism (The New York Review of Books)

Sontag 1975-ös klasszikusa a Szudán és Dél-Szudán határán élő nuba törzs tagjait fotózó Leni Riefenstahlról, a náci filmrendezőről és fényképészről. Illetve hát egy csomó minden másról is. Az egyik legjobb cikk, amit valaha írtak.

Advertisement

Celia Topping: South Sudan: The wildest frontier (The Independent)

Praktikus tanácsokat is tartalmazó, tavaly októberi útibeszámoló a Kinyeti megmászásáról és egy kis csónakázásról a Fehér-Nílus vad vízén.

Advertisement

Bónusz: októberben jelenik meg az Afrika-specialista Bradt dél-szudáni útikönyve.

Update

Ferkó összegyűjtötte a függetlenség második évfordulójára írt

Advertisement

!

Fotó: Paula Bronstein/Getty Images. Térkép: Wikipédia

Share This Story