√últem tegnap √©jszaka a tetŇĎn az alum√≠niumk√©k √©g alatt √©s eszembe jutott, hogy a k√∂vetkezŇĎ teliholdat m√°r Afrik√°ban fogom l√°tni, √©s alatta ezt a tavat √©s ezt a vulk√°nt. T√©nyleg nem Sv√°jcban van, hanem Afrika k√∂zep√©n. A sok kicsi mad√°r helye, √≠gy h√≠vj√°k a tavat. De √©n a vulk√°nban akarok √ļszni.

Afrika harmincmilli√≥ n√©gyzetkilom√©ter√©n nyilv√°n tengernyi gy√∂ny√∂rŇĪ t√°j elf√©r, de nem lenn√©k meglepve, ha ez a Dzsuba‚ÄďBujumbura‚ÄďKampala k√∂r, amit kital√°ltunk, az egyik legszebb √ļt lenne. Ezen bel√ľl is az Uganda‚ÄďRuanda-Kong√≥-hat√°rra v√°rok a legjobban, ahol ez a t√≥ van, √©s ez a vulk√°n.

Bunyonyi-t√≥ a neve, √©s hasonl√≥an keletkezett, mint Erd√©lyben a Gyilkos-t√≥, csak nem hegyoml√°ssal, hanem vulk√°nkit√∂r√©ssel. Az el√∂nt√∂tt v√∂lgyben a v√≠zfelsz√≠n k√©tezer m√©terrel van a tengerszint felett, mint valami t√°trai mened√©kh√°z. Ez a k√∂rny√©k egyetlen tava, ahol nem kell tartani a Schistosoma mansoni v√©rm√©telyektŇĎl √©s az √°ltaluk okozott bilharzi√≥zist√≥l, ez az ugyan kiirthat√≥ de m√©gis rohadt kellemetlen parazita okozott gyermekkor√°ban kellemetlen h√≥napokat Chris Froome √ļjdons√ľlt Tour de France-bajnoknak is.

Tov√°bbi k√©t kilom√©terrel a t√≥ felett van a Muhavura teteje, a vulk√°n a Virunga-hegys√©g legkeletibb cs√ļcsa. A 19. sz√°zad angol felfedezŇĎi m√©g l√°thatt√°k, ahogy vil√°g√≠t a kr√°ter, de m√°ra kialudt, a cs√ļcson apr√≥, a 4127 m√©teres magass√°gnak megfelelŇĎen j√©ghideg kr√°tert√≥ van. Ebben a magass√°gban √©n m√©g csak b√°m√©szkodtam, k√∂veken ugr√°ltam √©s pisiltem, de egy j√≥ strandol√°st is el tudn√©k k√©pzelni. √Čletem legfurcs√°bb hat√°r√°tkel√©se is lenne, felt√©telezve, hogy √°t√©rek a m√°sik partra, mielŇĎtt a jeges v√≠ztŇĎl elvesz√≠tem az √ļsz√°shoz sz√ľks√©ges mozg√°skoordin√°ci√≥t: a t√≥ a hat√°r Uganda √©s Ruanda k√∂z√∂tt. Nem tudom, h√°ny fokos lehet, de f√©nyk√©pek alapj√°n az emberi √©lettel r√∂vid idŇĎre √∂sszeegyeztethetŇĎ.

Advertisement

Azt√°n m√°r csak le kell s√©t√°lni a meredek s√°rban, a sz√ľrre√°lis afroalpin n√∂v√©nyzetben, √©s elny√ļlni a Bunyonyi-t√≥ partj√°n √©s n√©zni a teliholdat. Meg a sok kis madarat.

Fotó: OxyPhoto.ru, Edirisa
Videó: Rogier van Beeck Calkoen