Sir Samuel Baker a viktori√°nus Anglia egyik leg√©rdekesebb figur√°ja volt. 23 √©vesen Mauritiusra k√∂lt√∂z√∂tt a csal√°di √ľltetv√©nyt igazgatni, majd Ceylonba v√°ndorolt gazd√°lkodni √©s vad√°szgatni, majd mikor 34 √©ves kor√°ban a feles√©g√©t √©s h√°rom gyermek√©t elvitte a hast√≠fusz akkor a marad√©k gyerekeket nŇĎv√©r√©re hagyva v√©gk√©pp elkezdte a csal√°di vagyon puszt√≠t√°s√°t.

R√©gi cimbor√°j√°val, Duleep Singh Maharadzs√°val - r√≥la el√©g annyit tudni, hogy csal√°dj√°t√≥l ker√ľlt a Koh-i-Noor gy√©m√°nt a kir√°lynŇĎh√∂z - vad√°szgatott a Balk√°non, amikor a vidini rabszolgapiacon megl√°tott √©s megv√°s√°rolt egy magyar rabszolganŇĎt, Sass Fl√≥r√°t. Baker nem szerette volna elsietni √ļj feles√©g√©nek a bemutat√°s√°t Angli√°ban - joggal tartott ugyanis Vikt√≥ria kir√°lynŇĎ felh√°borod√°s√°t√≥l - √≠gy ink√°bb saj√°t k√∂lts√©g√©n felszerelt egy Afrika exped√≠ci√≥t a N√≠lus forr√°svid√©k√©nek felder√≠t√©s√©re. 1861 m√°rcius√°ban indultak √ļtnak, √©s csak 1866 okt√≥ber√©ben t√©rtek haza Angli√°ba. Menet k√∂zben felfedezt√©k a Murchison-v√≠zes√©st √©s az Albert-tavat. A hetvenes √©vekben visszat√©rtek a k√∂rny√©kre.

Mivel alapvetŇĎen mi is a N√≠lust - √≠gy Baker√©k exped√≠ci√≥j√°t - k√∂vetj√ľk, √©s mivel mind Sass Fl√≥ra, mind Samuel Baker k√∂nyveit fantasztikusan sz√≥rakoztat√≥nak √©s nagyszerŇĪ kordokumentumnak tartjuk, ez√©rt a k√∂nyveikbŇĎl vett id√©zetek seg√≠ts√©g√©vel megpr√≥b√°ljuk majd egy picit √∂sszehasonl√≠tani a 150 √©vvel ezelŇĎtti √©s mai Afrik√°t, illetve az afrikai turizmust.

Advertisement

Valahogy így

Advertisement

Persze a mi utunk pár apróságban eltér Bakerék expedíciójától:

1: Nek√ľnk sajnos nem √°ll rendelkez√©s√ľnkre √∂t √©v √©s egy viktori√°nus nemesi fam√≠lia vagyona, ez√©rt sokkal gyorsabban √©s kev√©sb√© f√©nyŇĪzŇĎen fogunk haladni.

Advertisement

2: Mivel egyik√ľnk sem j√°rt m√©g Jord√°ni√°ban, √©s mivel az egyiptomi helyzet kiss√© kereszt√ľlh√ļzta a sz√°m√≠t√°sainkat, ez√©rt Ammanban √©s a Sinai-f√©lszigeten akklimatiz√°l√≥dunk p√°r napig, mielŇĎtt v√©gre meg√©rkez√ľnk a N√≠lushoz. Baker√©knek v√≠zumokra sem volt sz√ľks√©g√ľk :(

3: K√°rt√ļm √©s Dzsuba k√∂z√∂tt √©vtizedeken √°t k√∂zlekedett menetrendszerŇĪ haj√≥j√°rat, sajnos a polg√°rh√°bor√ļval ez megszŇĪnt. B√°r D√©l-Szud√°nba Szud√°nb√≥l hazat√©rŇĎ menek√ľltek alkalomadt√°n az IOM (International Organization for Migration, az egyik olyan IGO akikkel kapcsolatba ker√ľltem dzsubai terepmunk√°m sor√°n) usz√°lyain jutnak haza, de egy-egy ilyen √ļt 3-4 h√©tig tart. √ćgy K√°rt√ļm √©s Dzsuba k√∂z√∂tt rep√ľlni fogunk. Itt fogunk tal√°lkozni P√©terrel √©s Nat√°li√°val, hogy Ugand√°ban, Ruand√°ban √©s tal√°n m√©g Burundiban is egy√ľtt folytassuk az utazgat√°st.