A Holt-tengertől a Nílus forrásáig
A Holt-tengertől a Nílus forrásáig
Illustration for article titled Más is ment már a Nílus mentén

Sir Samuel Baker a viktoriánus Anglia egyik legérdekesebb figurája volt. 23 évesen Mauritiusra költözött a családi ültetvényt igazgatni, majd Ceylonba vándorolt gazdálkodni és vadászgatni, majd mikor 34 éves korában a feleségét és három gyermekét elvitte a hastífusz akkor a maradék gyerekeket nővérére hagyva végképp elkezdte a családi vagyon pusztítását.

Advertisement

Régi cimborájával, Duleep Singh Maharadzsával - róla elég annyit tudni, hogy családjától került a Koh-i-Noor gyémánt a királynőhöz - vadászgatott a Balkánon, amikor a vidini rabszolgapiacon meglátott és megvásárolt egy magyar rabszolganőt, Sass Flórát. Baker nem szerette volna elsietni új feleségének a bemutatását Angliában - joggal tartott ugyanis Viktória királynő felháborodásától - így inkább saját költségén felszerelt egy Afrika expedíciót a Nílus forrásvidékének felderítésére. 1861 márciusában indultak útnak, és csak 1866 októberében tértek haza Angliába. Menet közben felfedezték a Murchison-vízesést és az Albert-tavat. A hetvenes években visszatértek a környékre.

Illustration for article titled Más is ment már a Nílus mentén
Advertisement

Mivel alapvetően mi is a Nílust - így Bakerék expedícióját - követjük, és mivel mind Sass Flóra, mind Samuel Baker könyveit fantasztikusan szórakoztatónak és nagyszerű kordokumentumnak tartjuk, ezért a könyveikből vett idézetek segítségével megpróbáljuk majd egy picit összehasonlítani a 150 évvel ezelőtti és mai Afrikát, illetve az afrikai turizmust.

Valahogy így

Advertisement

Persze a mi utunk pár apróságban eltér Bakerék expedíciójától:

1: Nekünk sajnos nem áll rendelkezésünkre öt év és egy viktoriánus nemesi família vagyona, ezért sokkal gyorsabban és kevésbé fényűzően fogunk haladni.

Advertisement

2: Mivel egyikünk sem járt még Jordániában, és mivel az egyiptomi helyzet kissé keresztülhúzta a számításainkat, ezért Ammanban és a Sinai-félszigeten akklimatizálódunk pár napig, mielőtt végre megérkezünk a Nílushoz. Bakeréknek vízumokra sem volt szükségük :(

3: Kártúm és Dzsuba között évtizedeken át közlekedett menetrendszerű hajójárat, sajnos a polgárháborúval ez megszűnt. Bár Dél-Szudánba Szudánból hazatérő menekültek alkalomadtán az IOM (International Organization for Migration, az egyik olyan IGO akikkel kapcsolatba kerültem dzsubai terepmunkám során) uszályain jutnak haza, de egy-egy ilyen út 3-4 hétig tart. Így Kártúm és Dzsuba között repülni fogunk. Itt fogunk találkozni Péterrel és Natáliával, hogy Ugandában, Ruandában és talán még Burundiban is együtt folytassuk az utazgatást.

Share This Story

Get our newsletter