Nyolc h√©t Jord√°ni√°t√≥l Burundiig; rep√ľlŇĎn, haj√≥n, buszon, robog√≥n, dzsipben, gyalog, √ļszva; a vil√°g m√°sodik leg√∂regebb orsz√°g√°ba √©s a messze legfiatalabba; sivatagba, szavann√°kra, hegyi tavakhoz, vulk√°nokra, strandokra, mega- √©s mikrofaun√°ban gy√∂ny√∂rk√∂dni, rossz s√∂rrel unalmasan √©tkezni: elindultunk Afrik√°ba √©s itt fogunk √≠rni r√≥la.

N√©gyfŇĎs exped√≠ci√≥nk fele ma indult el BudapestrŇĎl a jord√°niai Amm√°nba, ahonnan Egyiptomon √©s Szud√°non kereszt√ľl √©rnek majd a d√©l-szud√°ni Dzsub√°ba, ahol a m√°sik k√©t taggal kieg√©sz√ľlve egy√ľtt megy√ľnk tov√°bb az Albert-hasad√©kv√∂lgy ment√©n Burundi fŇĎv√°ros√°ig, Bujumbur√°ig. P√°r kilom√©terre van ide a Ruvyironza foly√≥, a 6650 kilom√©ter hossz√ļ N√≠lus k√©t legt√°volabbi forr√°s√°nak egyike.

K√ľl√∂n√∂s foly√≥ ez a N√≠lus. Az eur√≥pai kult√ļrt√∂rt√©net tal√°n legfontosabb foly√≥ja, √©s m√©gis, alig 150 ezelŇĎtt ‚Äď amikor az emberis√©gnek megvolt m√°r az √∂nt√∂ttvas √ľvegpalota √©s a D√©li-√≥ce√°non sz√°guld√≥ teaklipper ‚Äď m√©g senki nem tudta, honnan ered. Utunk sor√°n egy csom√≥ olyan helyen fogunk √°thaladni, ahol a N√≠lus forr√°s√°nak viktori√°nus felfedezŇĎi is bolyongtak, √©s sose lesz√ľnk t√ļl messze tŇĎle.

A N√≠lusirt√≥ a k√∂vetkezŇĎ k√©t h√≥napban fog megjelenni itt a Kinj√°n, posztolunk, amikor tudunk. Most pedig ismerj√©k meg az exped√≠ci√≥ tagjait!