A Holt-tengertől a Nílus forrásáig

Puccsmegelőző minipuccs: valami történik Dél-Szudánban

Salva Kiir dél-szudáni elnök tegnap kirúgta a mostanában egyre hangosabb alelnökét, Riek Machart, és vele együtt az egész kabinetet.

A dél-szudáni függetlenségi napra készült

http://nilusirto.cink.hu/posztot-irni-del-szudanrol-most-nincs-erom-de-itt-egy-71934480609403e76-acb5-4d2a-a26e-6b5771c5ca4f

Advertisement

is benne volt a Guardian portréja Macharról, akit talán úgy lehet a legkönnyebben elképzelni, mint Abdul Rasid Dosztum afgán hadurat, az afganisztáni üzbégek vezetőjét, aki közel negyvenéves karrierje során volt már mindenkivel és mindenki ellen is. A dél-szudáni balhéban is van etnikai szál: Kiir és elődje, a dél-szudáni függetlenséget megalapozó John Garang, a dinka törzsből származnak, Riek Machar pedig nuer.

Puccsmegelőző minipuccs is volt már máshol, az nem adta ki. 1999-ben a hadseregtől egyre jobban tartó Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök úgy rúgta ki az éppen repülőgépen ülő Pervez Musarraf vezérkari főnököt, hogy még a leszállási engedélyt is megtagadta tőle. A hadsereg Musarraf mellé állt, átvették a hatalmat a reptér felett, Sarif pedig pár évre Szaúd-Arábiába költözött.

Persze a triplacsavar az, hogy ki Pakisztán miniszterelnöke június 5. óta? Navaz Sarif.

Update: Ferkó bejelentkezett Asszuánból

Nem tudok semmit. Egyelore tajekozodom. Az altalam nezett, megbizhato sajtohirek szerint Juba nyugodt, csak mindent katonak ellenoriznek. Nem hiszem, hogy ez megvaltozna.

Advertisement

Fotó: Spencer Platt/Getty Images (a képen Salva Kiir, aki George W. Bush volt amerikai elnöktől kapta csodálatos kalapját, azóta nem készült róla olyan kép, amin nem viseli). A link és a puccsmegelőző minipuccs kifejezés természetesen expedíciónk Dél-Szudán-szakértőjétől, Ferkótól származnak.

Share This Story

Get our newsletter