A Holt-tengertől a Nílus forrásáig

SS-egyenruhás féreg az egyetemen

A dzsubai egyetem kampuszán araszolt ez a döbbenetes hernyó, amikor egy hétfő délután Natáliával belógtunk bóklászni és focimeccset nézni. Sok furcsa állatot láttunk Afrikában, de ezt semmi nem múlta felül.

Sajnos fogalmam nincs, mi lehet, mármint azon kívül, hogy ha van reinkarnáció, akkor ez Reinhard Heydrich. Mi kelhet ki belőle? Jó tíz centi hosszú volt, egy nagy fa alatt tolta a kontentot – a lehullott levelek között néhány döglött fajtársa hevert, kissé összeaszva, kissé fakóbban – nem sietett, dehát ki sietne ilyen exoszkeletonban? Ha Dél-Szudánban is áll a rovarvilág azon ökölszabálya, hogy ami színesen és teátrálisan fest, az nagyon, nagyon mérgező, akkor ennek a hernyónak a belseje úgy nézhet ki, mint Vegyi Ali és Szaddám Huszein kéjbarlangja a nyolcvanas évek végén.

Advertisement

Magára hagyva a miniatűr náci tankot, megkerültük az egyik épületet és letelepedtünk egy nagy fa alá focimeccset nézni. Dél-Szudánban nagyon magas emberek élnek – nagyon magas alatt azt kell érteni, hogy 188 centimmel folyton sápadt törpének éreztem magam – és nagyon sokan közülük úgy mozognak, mint egy hirtelen nőtt tinédzser, úgyhogy sajnos nem arról volt szó, hogy 22 Johan Cruyff észbontó passzjátékát bámulhattuk, de azért így is szuper volt a hangulat. A nagy fa alatt kétméteres egyetemisták sörözgettek és múlatták a kellemes, nyári időt.

Az egyik csapatban volt egy alacsonyabb, gyors, ügyes srác, hát ő csinált lényegében mindent, ami a pályán történt, a sok langaléta dinka meg próbált vele lépést tartani. Hangsúly a próbálton. Röp- vagy kosárlabda-ügynökként a helyszínen elaléltam volna, így viszont csak jót mulattunk, elbúcsúztunk az egyik épület tetején rikácsoló, pávaszerű, színváltós gyöngytyúkoktól, majd a Fehér-Nílus felé vettük az irányt.

Ha jártasabb itt valaki az ekvatóriai entomológiában, mint mi, azonnal írja meg, mi ez az állat! Mármint az SS-egyenruhás hernyó, nem a dzsubai egyetemista srácok.

Advertisement

Update

Bede „african caterpillar spikes” Márton

Advertisement

, a pávaszemek (Saturniidae) családjába tartozó Bunaea alcinoe lárvája, angolul cabbage tree emperor moth-nak hívják, a magyar nevét sajnos nem találtam, viszont az imágó odabasz:

Share This Story