Szud√°n az elsŇĎ orsz√°g a t√ļr√°n, ahov√° mindketten szeretn√©nk visszaj√∂nni. √Čs nem csak az√©rt, mert ez√ļttal sajn√°latosan keveset l√°ttunk belŇĎle.

A szud√°ni vend√©gszeretet √©s bar√°tkoz√°si sz√°nd√©k n√©ha f√°raszt√≥ t√ļlz√°s. Egy fiatal sr√°cnak h√°romszor k√∂sz√∂ntem az egyiptomi kompon, Wadi Half√°ban meg egy sz√°ll√°sra keveredt√ľnk: t√∂bb se kellett neki, mindenk√©pp szeretett volna vend√©g√ľl l√°tni minket Kart√ļmban is, majd miut√°n kider√ľlt, hogy neh√©zkes lesz k√∂z√∂tt√ľnk a kommunik√°ci√≥, elszaladt √©s vett nekem egy helyi SIM k√°rty√°t. K√∂z√∂s kaj√°l√°sokra folyton megh√≠vj√°k az embert, √©s nehezen tudom elk√©pzelni, hogy egy mag√°nyos √©s bev√°llal√≥s utaz√≥ valaha hotelba k√©nyszer√ľlj√∂n, mert annyiszor felaj√°nlj√°k az √ľres kanap√©ikat. A piramisokt√≥l t√°voz√≥ban a legelsŇĎ aut√≥ meg√°llt, hogy elvigyen minket a k√∂vetkezŇĎ v√°rosig.

Sz√≥val Szud√°nban vissza fogunk t√©rni, √©s akkor m√°r rendesen megn√©zz√ľk az orsz√°got.

Advertisement

ElŇĎsz√∂r is rendesen be k√©ne j√°rni a N√≠lus ment√©t, Wadi-Half√°t√≥l Kart√ļmig. Meg k√©ne √°llni Arbiban, Karim√°ban, Dongoll√°ban √©s a vas√ļt v√°ros√°ban, Atbar√°ban. K√∂zben n√ļbiai romokat √©s elhagyott, √≥kereszt√©ny templomokat lehet n√©zegetni, √©s a falvak piacain frissen s√ľlt n√≠lusi s√ľg√©rt falatozni. Innen ir√°ny a V√∂r√∂s-tenger. Szuakin h√≥feh√©r korallb√≥l √©p√ľlt mecseteit √©s kereskedŇĎh√°zait, Port Szud√°n kik√∂tŇĎj√©t √©s a hegyek hŇĪv√∂ss√©g√©t kihaszn√°l√≥, egykori brit √ľd√ľlŇĎfalut, Erkowitot n√©zn√©nk meg. Az eritreai hat√°r ment√©n el lehet jutni Kasszal√°ba, ahol m√°r nem az arabok vannak t√∂bbs√©gben, hanem a g√∂nd√∂r haj√ļ, hamita bej√°k.

Az itteni, bizarrul kin√©zŇĎ hegyekben megb√ļv√≥, pici falvak k√∂z√∂tt is el lehetne t√∂lteni egy hetet. Egy r√∂vid meg√°ll√≥ Szenn√°rban √©s Kosztiban, majd ir√°ny D√©l-Kordof√°n √©s a N√ļba-hegys√©g. Egy h√©tnyi t√ļr√°z√°s ut√°n el k√©ne menni D√°rf√ļr fŇĎv√°ros√°ba, Nyal√°ba, √©s elmenni kir√°ndulni az √∂sszes f√©nyk√©p tanuls√°ga szerint fantasztikus Jebel Marr√°ba. Sajn√°latos m√≥don az √∂ld√∂kl√©s a N√ļba-hegys√©gben √©s D√°rf√ļrban nem fog v√©get √©rni a k√∂zelj√∂vŇĎben, sz√≥val ez egy erŇĎsen optimista terv. De nagyszerŇĪ egy-k√©t h√≥nap lenne.

Advertisement

(a fot√≥n Szuakin korallb√≥l √©p√ľlt t√∂rt√©nelmi k√∂zpontja l√°tszik. via)