A Holt-tengertől a Nílus forrásáig

Szudáni piramisok

Szudán legnépszerűbb turistalátványossága a meroëi piramisok, bár ugye ismerve a Szudánba látogató turisták számát, önmagában ez még túl sokat nem jelent.

Advertisement

Mi sem maradtunk ki a sorból, csütörtök délután felültünk egy Kartúm és Atbara között közlekedő buszra, kiszálltunk a piramisoknál, sikeresen alkudoztunk a hivatalos jegyár kétszeresét elkérő, pofátlan őrrel, majd megaludtunk a piramisok mögötti homokdűnéken.

A Nílus szudáni szakaszán, három fő csoportban megtalálható núbiai piramisokról talán annyit sem tudunk, mint a jóval ismertebb egyiptomi társaikról. De elég jó móka barangolni a köcsögláda olasz sírrablók által lefejezett csonka gúlák között, miközben senki sem akar rádtukmálni egy tevegelést. Ha Szudánban jársz, akkor ne hagyd ki.

Advertisement

Ja, és hazugságokkal tömik a gyerekek fejét a magyar iskolákban, a Szahara nyugati és keleti oldalán is aludtam már sátorban, januárban és augusztusban egyaránt, és egyáltalán nem volt hideg egyszer sem. Soha sem tapasztaltam az állítólag +5 fok környékére lehűlő levegőt :((((

Share This Story